Başlangıcından sonuna doğalgaz üretiminin hikayesi

Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.

En önemli özelliği temiz bir yakıt olması ve çevreyi kirletmemesidir. Gaz halinde olması nedeniyle hava ile daha iyi bir karışım oluşturarak kolay yanar, tam yandığında mavi bir alev oluşturur.

Gaz halinde olması nedeniyle daha hassas kontrol edilebilme imkanı bulunmaktadır. Ucuzluk sıralamasında yıllardır en ucuz yakıtlardan biridir.

Doğalgazın başlıca özellikleri şunlardır:

Renksizdir,
Kokusuzdur,
Zehirsizdir,
Havadan hafiftir.

Doğalgaz; çevreye saygılı havayı, kirletmeyen, doğaya zarar vermeyen "çevreci" bir enerji kaynağıdır. Doğalgaz, yandığı zaman havayı kirletici kükürt oksitleri ve karbon tanecikleri gibi atık maddeler meydana getirmemektedir.

Doğalgaz; doğanın, çevrenin, dolayısıyla insan geleceğinin ciddi bir sigortasıdır. Dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan doğalgaz, yüksek ısıl değeri ve diğer nitelikleriyle önemli bir tercihe dönüşmektedir.

Verimli bir yakıttır. Gaz halinde olması nedeniyle, yanıcı ve yakıcı moleküllerin birleşme şansı fazla olduğu için daha yüksek verimle yakma olanağı vardır.

Otomatik kontrole daha uygun olması nedeni ile enerji tasarrufu sağlamaktadır. Devreye girip çıkması daha kısa sürede olduğundan otomatik kontrolle kullanılması daha kolaydır.

Yakma işlemi için daha az hava fazlalığı kullanıldığından da enerji tasarrufu sağlar. Her yanıcı molekülün yakıcı molekülle birleşme şansı kömür ve fueloil'e göre daha fazla olduğundan yakma için daha az hava kullanılmaktadır.

Doğalgaz diğer yakıtlardan ucuzdur. Yanma verimi kömüre göre daha yüksek, fueloil'e eşdeğer olduğundan fiyatının ucuzluğu nedeniyle her iki yakıta göre de daha ekonomiktir. Kullanıldıktan sonra kül vs. gibi hiçbir artık bırakmadığından doğalgaz size ek masraflar çıkarmayacaktır.

Bu sebeplerden dolayı Türkiyedede doğalgaz araştırmaları hızını hergün arttırmaktadır.

Bu yazımda sizlere elimden geldiğince doğalgazın araştırma aşamasından başlayıp üretilip tüketim yerine kompresörlerle basılışına kadar geçirdiği süreçleri anlatacağım.

Öncelikle ben Türkiyede faaliyet gösteren, petrol doğalgaz araştırma ve log servisi yapan, yabancı sermayeli özel bir şirketin çalışanıyım ve bilgilerimi ilk elden sizlere aktarmaya çalışacağım.

Türkiyede doğalgaz araştırması yapan büyük küçük birçok şirket bulunmaktadır. Bunlardan başlıcası kısaca T.P.A.O olarak geçen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'dır. Bunun dışında şahıslara ait özel şirketler vardır.

TTOPCO
ZORLU ENERJİ
AME
PET-OIL
PEMI
TOREADOR TURKEY
PERENCO
MERTY ENERGY

bunlardan bazılarıdır.
petroldogalgaz.blogspot.com
Türkiye doğalgaz araştırması açısından parsellere bölünmüştür. Araştırma yapacak şirket öncelikle ruhsat almalıdır.

Ruhsat işlemlerini tamamlayan şirket gerekliyse ruhsat aldığı sahada sismik araştırma yaptırır.
jeologlar araziyi ve eğer yaptırılmışsa sismik araştırma raporlarını inceleyerek sondajın yapılacağı tam noktayı belirler.

Eğer sondajın yapılacağı saha şahısa aitse arazi sahibine kullanılacak arazinin ücreti ödenerek kiralanır veya satın alınır.

Saha sondaj için uygun hale getirilir ve platformun (sondaj kulesi) kurulacağı yere beton atılarak saha hazırlanır Sondaj platformu sahaya transfer edilir ve sondaj için kurulumu yapılır. Sondaj yapılacak derinliğe göre matkap çapı ve çamur özellikleri belirlenerek sondaja başlanır. Sondaj jeologların sondaj çamurunda gaz okuduğu zamana kadar sürer(eğer varsa).
Doğalgaz toprağın altında "Kumtaşı" denilen formasyonda bulunur. bu formasyona ulaşıldığında bir miktar daha sondaj yapılarak sondaj durdurulur.

Sonra T.P.A.O nun veya Türkiyede faaliyet gösteren özel bir LOG servisi şirketinin çalışanları kuyuda araştırmayı yapan şirketin istediği logları alarak kuyuda doğalgaz olup olmadığı, rezervinin ne kadar olduğu, basıncı veya logun cinsine göre bu sahada doğalgaz olma ihtimali olup olmadığı, doğalgaz olan formasyonun hangi yöne doğru ilerlediği hakkındaki bilgiyi araştırma yapan şirketin yetkililerine teslim eder.

Sondaj kuyusunda gaz olduğu tespit edilirse uygun çapta Casing dediğimiz çelik borular kuyuya indirilir ve gazın bulunduğu metrelerde Casingi delme işlemi (Perforasyon) yapılır.

Üretilen gaza yakış testi, rezerv testi, akıştaki basıncı, beklemedeki basıncı gibi testler uygulanır. Eğer gaz kaliteli ve rezerv üretime değer görülürse boru hattıyla kompresörlerin bulunduğu bölgeye aktarılır, burada gaz uygun basınca getirilerek fabrikalara veya dağıtıcı firmalara basılarak Üretici firmanın işlemi son bulmuş olur.

petroldogalgaz.blogspot.com

Blog Hakkında

Bu blogta Türkiyede yapılmış ve yapılmakta olan denizde ve karada petrol, doğalgaz araştırmaları sondajlar hakkında resimler ve yazılar bulabilirsiniz. Blogumuz yeni açıldı fakat gün gün içerik genişletilecektir

  © Blogger template 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP